Renault 14 kon Volkswagen Golf niet evenaren

Renault 14 kon Volkswagen Golf niet evenaren
In mei 1976 introduceerde Renault de R14 waarmee de Franse autobouwer de Volkswagen Golf van repliek wilde dienen. Door een op zijn zachtst gezegd niet erg handige promotiecampagne en een beroerde bouwkwaliteit werd de auto na zes jaar al weer afgeserveerd. Renault bouwde de R14 in het Noord-Franse Douai, het Spaanse Palencia en het Belgische Haren. De compacte vijfdeurs hatchback met een lengte van 4,02 meter concurreerde met de Volkswagen Golf, die echter 20 centimeter korter was. In het Renault-programma viel de R14 tussen de R6 en de R12.

In zijn reclame-uitingen vergeleek Renault de R14 vanwege zijn gestroomlijnde en afgeronde vorm met een peer. Het publiek nam dit echter niet serieus, en door de gebrekkige roestbestendigheid kreeg de auto al snel de bijnaam ‘rotte peer’. Het feit dat de auto, net als de R5, moderne kunststof schildbumpers had en veel interieurruimte bood mocht niet baten. Als enige Renault deelde de R14 zijn motortechniek met Peugeot. De 57 pk sterke 1.218 cc en de 69 pk leverende 1.360 cc aluminium viercilindermotoren waren achterover gekanteld onder een hoek van 72 graden ingebouwd. De versnellingsbak was onder de motor in het carter gemonteerd en werd door motorolie gesmeerd.

De wielophanging van de R14, met moderne McPherson veerpoten voor en dwarsarmen achter, was in de jaren ’70 ongebruikelijk in zijn klasse. Ook de passieve veiligheid stond op een hoog niveau met zijdelinkse bescherming in de deuren en een stijve carrosseriestructuur. Een pluspunt was daarnaast het hoge rijcomfort, maar de afwerking en betrouwbaarheid stonden op een laag niveau. Ten tijde van de introductie in 1976 waren er de R14 L en TL. Een jaar later kwam de R14 Safrane, een speciale editie in bruin metallic met bruine velours bekleding, lichtmetalen wielen en striping. In 1978 verviel de L en werd de luxere GTL geïntroduceerd met onder andere een grotere middenconsole en velours bekleding.

De R14 TS was de sportieve uitvoering met een dikkere stabilisatorstang voor, halogeen koplampen, een toerenteller, een koelvloeistoftemperatuurmeter en elektrische ramen. Ook waren de bumpers iets breder en antraciet van kleur in plaats van lichtgrijs. Als optie was een groot vouwdak leverbaar. In september 1979 werd de R14 gefacelift waarbij de knipperlichten een andere plaats kregen. Na 38 jaar zijn er weinig R14’s meer over en als er al ergens één opduikt dan vermeldt het prijskaartje ‘wat de gek er voor geeft’. Bij onze oosterburen staan er nu vier te koop. Op de Franse versie van Marktplaats staan een stuk of 10 exemplaren, maar daar druipt vaak de levenservaring van af. In december 1982 stopte de productie na 999.250 auto’s. In 1983 werd de R14 opgevolgd door de R11 die leverbaar werd als drie- en vijfdeurs.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de Renault 14 op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 3 november 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn