Opel Corsa A laatkomer in B-segment

Opel Corsa A laatkomer in B-segment
Opel was in 1982 vrij laat met de introductie van de compacte Corsa. Ford en Volkswagen waren al sinds halverwege de jaren ’70 met respectievelijk de Fiesta en Polo vertegenwoordigd in wat we nu het B-segment noemen. Op 30 augustus 1982 begon in het Spaanse Figueruelas nabij Zaragoza de productie van de eerste generatie Corsa.

In de fabriek, waarvan de bouw in maart 1980 begon, werkten 9.000 mensen. De Corsa’s voor Zuid-Europa werden per vrachtwagen naar de dealers gebracht. Voor de Benelux, Duitsland en Engeland werden schepen ingezet. Vanuit de fabriek werden de auto’s met trucks naar de 260 kilometer noordelijker gelegen haven van Pasajes gebracht, waarna de Noorse rederij Höegh-Ugland het vervoer over water richting Rotterdam verzorgde. De Corsa A was er in de begin jaren als driedeurs hatchback en tweedeurs sedan met de toevoeging TR. Opel monteerde drie bekende motoren met carburateur in de Corsa. Aan de basis stond de 1.0S met 45 pk, gevolgd door de 1.2S (55 pk) en de 1.3S (75 pk). De wielophanging bestond uit een onafhankelijke McPherson-ophanging aan de voorzijde en een torsieas achter. Klant hadden de keuze uit de Corsa, Corsa Luxus, Corsa Berlina en Corsa SR. In september 1984 werd de mijlpaal van 500.000 auto’s bereikt.

Opel besloot in 1985 het leveringsprogramma uit te breiden met de vierdeurs sedan en de vijfdeurs hatchback. Als uitrustingsvarianten stonden de LS, GL, GLS en GT in de prijslijst. Nieuw waren de 1.2N-motor met 45 pk en de 1.3i met 60 pk. De laatste was voorzien van een katalysator en Multec monopoint inspuiting. De grens van 1 miljoen gebouwde Corsa’s werd in 1986 gehaald. Voor de veelrijders verscheen er in augustus 1987 een dieselmotor. De 1.5D had 50 pk en werd enkele maanden later vergezeld door de even grote turbodiesel met 67 pk. Sportievelingen kwamen vanaf begin 1988 aan hun trekken met de Corsa GSi. Onder de motorkap lag een 1.6i-motor met 100 pk, het onderstel was stugger afgesteld en de auto was uitgerust met lichtmetalen wielen en sportstoelen. Een jaar later werden de reguliere Corsa’s leverbaar als 1.4i met 60 pk een katalysator. Inmiddels waren er twee miljoen exemplaren van Opel’s succesvolle compacte auto van de Spaanse productieband gerold.

Halverwege 1990 was het tijd voor een grote facelift. Opel moderniseerde het design van de Corsa en ook het interieur ging op de schop. Tevens werd de 1.2i-motor met 45 pk toegevoegd zodat alle Corsa’s op benzine nu waren voorzien van inspuitmotoren en een katalysator. Op 1 oktober 1992 was de drie miljoenste Corsa een feit, waarna de Corsa B de eerste generatie begin 1993 opvolgde.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de Opel Corsa A op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 12 januari 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn