Ford HFX Ghia Aerostar met vooruitstrevende gadgets

Ford HFX Ghia Aerostar met vooruitstrevende gadgets
Ford toonde de HFX Ghia Aerostar voor het eerst op de IAA van Frankfurt in september 1987. Niet alleen als ontwerpstudie van een zespersoons combi op basis van de succesvolle Amerikaanse Aerostar Wagon, maar ook als rijdend onderzoekslaboratorium. Ruimteauto’s deden het destijds goed qua verkoop in Amerika, de Aerostar Wagon was bovendien het bestverkochte model in zijn klasse.

Het bijzondere aan de HFX Ghia Aerostar is echter dat het model niet alleen de toekomst van de ruimteauto schetste. De auto was het resultaat van een samenwerking tussen Ford USA, de Ghia ontwerpstudio’s in Turijn en meer dan twintig gespecialiseerde leveranciers. Het maken van de twee prototypes kostte zeven miljoen dollar.

26 hightech computers
De 4,44 meter lange en achterwielaangedreven HFX Ghia Aerostar heeft een drieliter V6 met 162 pk, gekoppeld aan een viertraps automaat. Het zespersoons interieur kwam voor rekening van Fords ontwerpcentrum in het Amerikaanse Dearborn. De Amerikanen tekenden ook voor de inbouw van de 26 hightech computers. Ghia in Turijn zorgde voor de afwerking en de uiteindelijke vorm van de HFX Ghia Aerostar, die op een voor een ruimtewagen gunstige Cw-waarde van 0,35 kon bogen. Bijzondere snufjes in het prototype waren een schermpje op het dashboard dat aangeeft hoe ver de auto van zijn voorgangers is verwijderd. Achterop monteerde Ford tussen de achterlichten een balk waarop letters geprojecteerd werden. Er waren twaalf boodschappen voorgeprogrammeerd, waaronder ‘lichten dimmen’ of ‘zonder benzine’.

Op het moment dat het contact wordt uitgeschakeld, zorgde de Aerostar zelf voor het aantrekken van de handrem en voor de veiligheid was er geïnvesteerd in een anti-doorslip (ASR) en anti-blokkeer remsysteem (ABS). Passagiers stapten eenvoudig in door de elektrische te bedienen schuifdeuren en de achterruiten kon je met een druk op de knop verduisteren. Radarsensoren in de bumpers waakten ervoor dat er geen parkeerschades ontstonden en de dode hoek werd door sensoren in de spiegels in de gaten gehouden. Overige gadgets die Ford op de HFX Ghia Aerostar presenteerde waren luchtvering, elektronische klimaatcontrole, instelbare pedalen en run-flat banden.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de Ford HFX Ghia Aerostar op onze Facebook-pagina.

Klik hier en hier voor een video.
Dit artikel is gepubliceerd op 9 februari 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn