Eerste Fiat Tipo staat binnenkort naast zijn opvolger

Eerste Fiat Tipo staat binnenkort naast zijn opvolger
Over niet al te lange tijd staat de nieuwe Fiat Tipo bij de dealer. Wat is er dan leuker om de eerste generatie Tipo in de showroom naast zijn opvolger te hebben staan? Fiat-dealer Visscher in Gorinchem heeft een Tipo 1.4 i.e. uit maart 1990 op de kop weten te tikken. In afwachting van het nieuwe model staat de auto alvast te glimmen achter het glas.

In november 2015 hebben we al aandacht besteed aan de Auto van het Jaar 1989, maar de in de lakkleur Azzuro Spring metallic gespoten Tipo in Gorinchem is een bijzonder exemplaar. De hele geschiedenis van de YF-97-NX is niet bekend, maar het kan niet anders dan dat hij van zijn eerste eigenaar komt. Er staat nog maar 32.783 kilometer op de teller en om de stalen 13 inch wielen met kenmerkende wieldoppen zitten nog de eerste Goodyear Grand Prix S70-banden. Volgens het onderhoudsboekje en de sticker op de achterklep is de Italiaanse vijfdeurs met 70 pk geleverd door Auto Janse, de vorige Fiat-dealer in Gorinchem.

Uiteraard is de auto voordat hij de showroom in is gerold flink opgepoetst en het resultaat mag er zijn. Ook onder de motorkap staat hij er piekfijn bij en in het ruim opgezette interieur zijn nergens slijtsporen te vinden. Zulke mooie exemplaren kom je vandaag de dag niet veel meer tegen. In het vorige artikel maakten we nog melding van 401 geregistreerde Tipo’s in Nederland, waarvan 181 met een geldige APK. Nog geen half jaar later staat de teller op respectievelijk 374 en 170 stuks. Zoals je ziet wordt de ooit zo populaire Italiaan met de maand zeldzamer in het hedendaagse verkeer.

Leuk feitje: elf eigenaren die hun Tipo nieuw hebben gekocht zijn zo tevreden dat ze er nog steeds mee rijden. Van dit stel is de oudste uit maart 1990 en de meest recente is op de weg verschenen in februari 1996. Als we alle Tipo’s in Nederland op een hoop gooien dan is de conclusie dat de 1.4 en 1.6 benzinemotoren het meest voorkomen, diesels en sportieve zestienkleppers zijn zeldzaam. Als je een leuke Tipo zoekt dan staan er in Nederland nu nog geen handvol te koop. In Duitsland is het aanbod niet veel groter. In thuisland Italië zijn er meer beschikbaar, maar dat zijn vaak uitgewoonde auto’s.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto’s van de Fiat Tipo op onze Facebook-pagina.

Lees hier onze test met de nieuwe Fiat Tipo.
Dit artikel is gepubliceerd op 31 maart 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn