Vier generaties Audi 80

Vier generaties Audi 80
In 1972 introduceerde Audi de 80, een conventionele twee- of vierdeurs voorwielaangedreven auto met een watergekoelde motor in lengterichting voorin geplaatst. Vanaf 1986 had de auto een volledig verzinkte carrosserie. De vierkante carrosserie met dunne raamstijlen had een groot glasoppervlak en bood veel ruimte voor passagiers. De 80 werd eind 1976 gefacelift. De richtingaanwijzers verhuisden van de voorbumper naar de hoeken van de nieuwe rechthoekige koplampen, de achterkant werd licht aangepast en het interieur onderging wat kleine wijzigingen.

Vijfcilinder
De tweede generatie 80 kwam eind 1978, deze auto was een maat groter dan de eerste 80. De basismotor groeide van een 1.3 tot een 1.6. De tweede 80 is herkenbaar aan zijn kunststof bumpers, de eerste generatie had chromen exemplaren. Voor modeljaar 1981 werd op basis van de 80 een sportief gelijnde tweedeurs coupé geïntroduceerd, de Coupé GT. Deze auto was tot de B-stijl gelijk aan de tweedeurs 80 maar voorzien van een tweeliter vijfcilindermotor. Vanwege de grotere torsiestijfheid werd de coupé niet geleverd als driedeurs. Later kwamen er ook viercilinderuitvoeringen van de coupé en de vierwielaangedreven quattro met 200 pk turbomotor. Ook de 80 werd in 1983 leverbaar met quattro-aandrijving en vijfcilindermotor.

Lage luchtweerstand
Voordat de tweede generatie 80 uit de productie ging, heeft dit model nog een facelift gehad. De verchroomde wieldoppen met ringen zijn vervangen voor kunststof wieldoppen, de bumpers werden wat robuuster en de achterzijde kreeg grotere achterlichten. In 1986 introduceerde Audi de derde generatie 80. Net zoals de Audi 100 die enkele jaren ervoor op de markt kwam had ook de nieuwe 80 een lage Cw-waarde van 0,29. Een van die manieren om de luchtweerstand laag te houden was de vrij vlakke voorruit, iets wat halverwege de jaren ‘80 nog uniek was in deze klasse. De in lengterichting geplaatste motor dreef hij de voorwielen aan. Optioneel bij de zwaardere motoren was het quattro-systeem. Deze derde 80 was leverbaar met een vier- of vijfbak en een drietrapsautomaat. Dit model kreeg dat als eerste een volledig verzinkte carrosserie. De Audi 80 was één van de eerste auto’s die een volledig met zink gegalvaniseerde carrosserie had, waardoor roest volledig was uitgebannen. Audi gaf dan ook 10 jaar (en later zelfs 12 jaar) garantie tegen doorroesten van binnenuit.

In 1992 ook als Avant
Optioneel bood Audi ook Procon-Ten aan, een passief veiligheidssysteem. Een staalkabel was aan de motor bevestigd en liep door de auto richting de gordels en om het stuurhuis heen. Bij een frontale aanrijding werd het motorblok naar binnen gedrukt, trokken de gordels samen en trok het stuur zich van de bestuurder af. In 1991 kwam de vierde en laatste generatie van de Audi 80 op de markt. De meest opvallende wijziging was de neus die nu een echte grille had. Audi pakte de kritiek op de derde generatie op door een grotere kofferbak, een neerklapbare achterbank, een breder dak waardoor de cabine ruimer werd. Ook nieuw bij deze 80 was een V6 als topmotorisering om de 80 een klasse hoger te zetten. In 1992 bracht Audi de 80 Avant op de markt, een stationcar. In 1994 kwam er een einde aan de Audi 80. Het model werd opgevolgd door de A4.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de Audi 80 op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 4 april 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn