Nieuwe richtlijn oldtimers in milieuzone

Nieuwe richtlijn oldtimers in milieuzone
Om eenheid te scheppen in de regels rondom de oldtimervrijstelling voor milieuzones in diverse Europese steden, verschijnt er binnenkort een nieuwe richtlijn van de Europese Commissie. De nieuwe richtlijn gaat over voertuigsoorten die ontheffing krijgen voor milieuzones, waaronder oldtimers. Het advies luidt om deze groep auto’s in alle Europese steden met een milieuzone toe te laten.

Niet in verhouding
Een verbod voor het inrijden van milieuzones benadeelt oldtimerbezitters onevenredig, zo stelt de Europese Commissie. De extra luchtvervuiling door de ouderwetse motoren in deze auto’s staat in geen verhouding tot het geringe aantal oldtimers, de weinige kilometers die ermee afgelegd worden en hun bijdrage aan het cultureel erfgoed.

Definitie nog niet duidelijk
Aparte wetgeving voor elk Europees land is nog ver weg, maar volgens de Europese Commissie wel nodig. Een richtlijn is niet bindend, al vormt het wel de basis voor discussie. Het is onduidelijk welke eisen er aan een oldtimer gesteld worden voor het ontvangen van een ontheffing. De nieuwe richtlijn verwijst hiervoor naar de definitie voor historische auto’s. De FIVA, de internationale organisatie op het gebied van historische voertuigen houdt echter aan zijn eigen definitie vast. Deze is echter politiek gezien niet van betekenis.

Tekst: Arno Lommers
Bron: AutoBild Klassik 5/2016
Dit artikel is gepubliceerd op 17 april 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn