Lezersgeluk: origineel Nederlandse Rover SD1

Lezersgeluk: origineel Nederlandse Rover SD1
Onlangs hebben we een artikel over de laatste echte Rover geschreven. De SD1, die is verkozen tot Auto van het Jaar 1977. Een van onze lezers is in het bezit van de 57-TU-33 (mét blauwe kentekenplaten!), een op 30 december 1977 origineel in Nederland geleverde Rover 3500. Sinds juni 1993 is deze SD1 in het bezit van zijn tweede eigenaar, op dat moment stond de kilometerteller op 32.000. Ruim twintig jaar later staat er ongeveer een ton op.

De laatste jaren is de auto op diverse evenementen tentoongesteld. In 2012 gaf deze SD1 acte de présence tijdens Britisch Car & Lifestyle bij Autotron Rosmalen en het Concours d'Élégance Paleis Het Loo. Precies een jaar geleden was de auto te zien tijdens de Internationale Oldtimerbeurs bij Autotron en vorige maand heb je hem wellicht gespot in Duitsland tijdens de Techno Classica in Essen.

Door de haast waarmee de SD1 op de markt is gebracht is er weinig aandacht aan roestpreventie geschonken. Daarom is de 57-TU-33 juist zo uniek: de wagen is ongerestaureerd, getectyleerd, heeft steeds groot onderhoud gehad bij een bekende Rover-dealer en heeft zijn hele leven in een garage gestald gestaan. In de regen rijden is zoveel mogelijk vermeden. Ondanks het feit dat de betrouwbaarheid destijds al miserabel was en de latere facelifts het origineel geen goed hebben gedaan, voldoet ook deze Rover aan de stelling 'A Rover is the poor mans Rolls'.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de Rover SD1 op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 1 mei 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn