50 jaar Fiat 124 Spider

50 jaar Fiat 124 Spider
In november 1966 debuteert de Fiat 124 Sport Spider op de Autosalon van Turijn. Het model werd enthousiast ontvangen. In de bijna vijftig jaar sinds zijn introductie is het altijd een begeerd object gebleven voor verzamelaars en autoliefhebbers. Pas in 1968 kwam de auto in Amerika op de markt.

De roadster was voorzien van een handgeschakelde vijfbak, een 1.438 cc motor met dubbele bovenliggende nokkenas, schijfremmen rondom, ruitenwissers met intervalstand en de bedieningshendels voor de verlichting aan de stuurkolom. De oorspronkelijke 124 Sport Spider was afgeleid van de 124 sedan, Fiats middenklasser. Het was een sportauto die veel liefhebbers aantrok. Fiat liet de auto door het stylinghuis Pininfarina – die al heel lang samenwerkte met Fiat en ook de grootste naam was in de Italiaanse carrosseriebouw – ontwikkelen én produceren.

Elegante styling
De Amerikanen waren gek op de Spider, met zijn perfecte proporties en elegante Italiaanse styling. Bovendien kon de prima waterdichte softtop eenvoudig en snel vanaf de bestuurdersstoel worden neergeklapt. Met de kap omhoog bood de 124 Sport Spider ook een goed zicht, mede dankzij de glazen zijruitjes achter. Het design was zo goed en had zo veel succes, dat de auto nooit in zijn negentienjarige loopbaan ingrijpend is gefacelift. En nog altijd wordt de 124 Sport Spider gezien als een van Pininfarina’s beste en succesvolste ontwerpen.

In 1975, ongeveer acht jaar na zijn introductie in Noord-Amerika, was de auto zo succesvol in de Verenigde Staten dat Fiat de auto exclusief voor dat continent ging produceren. In 1979 werd de auto omgedoopt tot Spider 2000, verwijzend naar zijn nieuwe motor met een cilinderinhoud van 1.995 cc. Tegen het eind van 1981 nam Pininfarina het hele productieproces van de auto over. De auto werd ook weer in Europa leverbaar. In 1982 produceerde zowel Fiat als Pininfarina de Spider, want Fiat produceerde de laatste Spider 2000-modellen voor Amerika en Pininfarina startte de productie van zijn eigen versie. Die werd in de VS verkocht als Pininfarina Spider Azzurra en in Europa als Pininfarina Spidereuropa.

Moderne opvolger
Na bijna 200.000 Spiders kwam in 1985 de productie van de oorspronkelijke 124 Sport Spider ten einde. Het feit dat de auto 19 jaar lang in productie was, betekent dat de 124 Sport Spider vrijwel alle concurrenten heeft overleefd, behalve de Alfa Romeo Spider. Meer dan 170.000 exemplaren zijn in de VS verkocht tussen 1968 en 1985. Er staan daar nog altijd zo’n 8.000 exemplaren geregistreerd. Tijdens de Los Angeles Auto Show van 2015 is de nieuwe 124 Spider geïntroduceerd. De auto brengt de iconische Italiaanse styling en zijn prestatievermogen naar een nieuwe generatie liefhebbers. Lees hier hoe de nieuwe generatie rijdt!

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto’s van de Fiat 124 Sport Spider op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 30 juli 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn