Maagdelijke BMW 320i Coupé uit eerste productiejaar

Maagdelijke BMW 320i Coupé uit eerste productiejaar
De 3 Serie E36 werd in november 1989 voorgesteld als de derde generatie van BMW’s middenklasser. Vandaag de dag is de auto nog altijd geliefd bij BMW-fanaten. In eerste instantie introduceerde BMW alleen de vierdeurs sedan, in februari 1992 volgde de Coupé. Wij hebben een wel heel maagdelijk exemplaar gevonden.

Deze 320i Coupé stamt uit het eerste productiejaar. Op 14 september 1992 zag de auto het levenslicht in het Duitse Regensburg, een stad gelegen in het oosten van de deelstaat Beieren, gelegen aan de Donau. De geschiedenis is niet helemaal duidelijk, want we zijn er niet 100 procent zeker van of de BMW als voorraadauto of door een klant is besteld. Vast staat wel dat er op 12 november 1992 bij BMW-dealer Van Poelgeest in Amstelveen gele nummerplaten met de letter-/cijfercombinatie FT-LP-30 opgeschroefd zijn en dat er sindsdien nog maar 20.449 kilometer onder de af-fabriek gemonteerde Pirelli P600-banden door gerold zijn. Ook al het onderhoud is uitgevoerd bij Van Poelgeest.

Zonder opties
In tegenstelling tot veel van zijn broertjes is deze 320i Coupé van geen enkele optie voorzien, op een automatische vijfbak en radiovoorbereiding na. Mistlampen, hoofdsteunen op de achterbank, airco, niets van dat alles. Ook de lakkleur BMW-Alpinweiß II is lekker basic en in combinatie met de blauwe stof (Ultramarin) best smaakvol. Het exterieur heeft in de loop van de jaren hier en daar een krasje opgelopen en mag een polijstbeurt krijgen, maar is verder nog nooit gespoten. Vanbinnen is de auto werkelijk om door een ringetje te halen. Op de achterbank ligt bovendien de persmap van de introductie en de originele brochure. Onder de motorkap is de auto nog net zo maagdelijk, de gele fabriekswas is overal zichtbaar en het 150 pk sterke M50-blok ligt er bij alsof het er gisteren in is gelepeld.

BMW vroeg in 1992 69.900 gulden voor een 320i Coupé. Tel daar 5.800 pegels voor de automaat en 1.088 piek voor de radiovoorbereiding bij op en je komt tot de slotsom dat dit exemplaar voor 76.788 gulden, ofwel 34.845 euro in de boeken stond. Saab-specialist De Snelheid uit Amstelveen biedt de 320i Coupé nu aan voor een flinke 14.950 euro, maar dan heb je wel een unieke youngtimer.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto’s van de BMW 320i Coupé op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 16 augustus 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn