Twee BMW M3's waarvan je het bestaan niet wist

Twee BMW M3's waarvan je het bestaan niet wist
Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de BMW M3 het levenslicht zag. Een icoon dat de sportieve middenklasse op zijn kop zette. De eerste M3 was de nieuwe referentie en ook vandaag de dag staat de snelle BMW nog bovenaan de rangorde. Hoogwaardige techniek en dagelijkse bruikbaarheid wist en weet BMW M GmbH perfect te combineren.

Buiten de productiemodellen om zijn er echter ook diverse speciale concepten gebouwd die nooit verder dan de status van prototype zijn gekomen. Twee voorbeelden zijn de M3 compact uit 1996 en de M3 touring uit 2000. De compact richtte zich speciaal op jongere klanten om hen een instapmodel in de M-wereld aan te kunnen bieden. Als de auto in productie had gegaan zou het vermogen waarschijnlijk iets verlaagd zijn, het prototype heeft echter de volle 321 pk zoals de M3 sedan en coupé ook hadden.

Anders dan de M3 compact is de M3 touring nooit ter beschikking gesteld voor testritten. BMW wilde met de stationwagon enkel het bewijs leveren dat men uit technisch oogpunt gezien eenvoudig een praktische auto met een berensterke aandrijflijn kon combineren. Belangrijk was hierbij het feit dat de achterdeuren van de standaard E46 touring zonder problemen aan te passen waren aan de bredere wielkasten.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto’s van deze speciale BMW M3’s op onze Facebook-pagina.

Lees hier een rijtest met de BMW M3 Coupé E46.
Dit artikel is gepubliceerd op 28 september 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn