In Nederland geleverde Triumph Stag gespot

In Nederland geleverde Triumph Stag gespot
Lezer Ronald de Bruijn kwam enige tijd geleden deze Triumph Stag tegen, op 14 oktober 1977 in Nederland geleverd. Hij vertelt dat de auto er goed bij staat, maar niet té mooi is gerestaureerd. Ronald beschouwt Triumph als het Alfa Romeo in de portfolio van British Leyland.

“Triumphs waren in de basis fantastische auto's, die helaas erg slecht en onbetrouwbaar waren. Vooral door het monteren van goedkope en onderbemeten onderdelen. Ook de machtsstrijd in de directie tussen de ceo's van al de gefuseerde merken die niets met klantwaarde te maken had”, aldus Ronald.

De Stag, gebouwd tussen 1970 en 1978, en getekend door de Italiaan Giovanni Michelotti, heeft een drieliter V8 van dramatische kwaliteit. Er moest en zou géén betrouwbaar 3,5-liter V8 van Rover in komen, dus fröbelde Triumph twee Dolomite-blokken aan elkaar. Ronald vertelt ons: “Het gietijzer was van zo’n rampzalige kwaliteit dat het koelsysteem rond de 50.000 kilometer steevast dichtslibde waarna het blok total loss was. Kortom, een topmerk bij het verkeerde moederbedrijf, Saab en Alfa Romeo weten er alles van.” Als de motor in de Stag goed opgewaardeerd is, rijdt de auto als een droom. In totaal zijn er ruim 25.000 exemplaren van de Triumph Stag gemaakt en moest concurreren met de Mercedes-Benz SL. Het laatste exemplaar is in handen van het British Motor Museum in Warwickshire.

Bekijk meer foto's van de Triumph Stag op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 2 november 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn