Het autonieuws van 25 jaar geleden

Het autonieuws van 25 jaar geleden
Vijfentwintig jaar geleden sloten Servië en Kroatië een wapenstilstand, opent Euro Disney in Parijs zijn deuren en wordt in Engeland de eerste sms-boodschap verstuurd over het Vodafone-gsm-netwerk. Zo leer je nog eens iets. Op autogebied was er ook het een en ander gaande. Op alfabetische volgorde van merk kijken we naar de hoogtepunten uit 1992.

Amerikaans V10-geweld
In tegenstelling tot zijn voorganger, de Alfa Romeo 75, krijgt de nieuwe 155 voorwielaandrijving. De Italiaanse middenklasse sedan staat op hetzelfde onderstel als de Fiat Tempra, Marea en Multipla. Tot begin 1998 is de fijn rijdende 155 in productie gebleven. Na de 3 Serie sedan schuift BMW de fraaie 3 Serie Coupé uit de E36-serie naar voren, vandaag de dag een gewilde youngtimer. Het valt nauwelijks op, maar bijna alle carrosseriedelen zijn anders dan die van de vierdeurs. Op het gebied van sportauto’s was het de heftige Dodge Viper RT/10 Roadster die met zijn enorme 7.990 cc tiencilinder liefhebbers deed watertanden. Deze auto is echt een en al Amerikaans geweld. De Ferrari Testarossa verloor 25 jaar geleden zijn naam en ging voortaan door het leven als 512 TR. In het kader van de facelift werd de 4,9-liter twaalfcilinder van 390 naar 428 pk gebracht. Als topsnelheid stond er 307 km/h in de boekjes en van 0-100 km/h duurde slechts 4,8 seconden.

Elton John
Ook uit Italië maar dan van een hele andere orde is de Fiat Cinquecento. Simpele techniek en een vrij goede roestbestendigheid hebben ervoor gezorgd dat deze compacte driedeurs nog altijd te zien is op onze wegen. Honda presenteerde in 1992 de vierde generatie Prelude, een revolutie ten opzichte van het vorige model. Vooral de gladde neus en het vloeiend vormgegeven interieur waren opzienbarend. Slechts 275 stuks zijn er van de 549 pk sterke Jaguar XJ220 gebouwd. Dit was de Engelse tegenhanger voor onder meer de Ferrari F40 en Porsche 959. Bekende bezitters waren onder andere Elton John en Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei. Op de Autosalon van Parijs was Renault in 1992 aanwezig met de eerste lichting van de innovatieve Twingo, ontworpen door Patrick le Quément. Net als de Fiat Cinquecento nog regelmatig in de Nederlandse steden te spotten.

Auto van het Jaar
1. Volkswagen Golf 276 punten
2. Opel Astra 231 punten
3. Citroën ZX 213 punten

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de nieuwe auto's uit 1992 op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 23 december 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn