Wat deed jij in 1997? Dit hield de autopers bezig.

Wat deed jij in 1997? Dit hield de autopers bezig.
Weten jullie nog wat je in 1997 deed? Het is alweer twintig jaar geleden, dus als het je is ontschoten is dat geen schande. In 1997 zijn er op autogebied aardig wat spraakmakende nieuwkomers geïntroduceerd. Wat dacht je van de Alfa Romeo 156, waarvan vooral de V6-uitvoering anno 2017 aanbeden wordt. Bovendien was de 156 1.9 JTD de eerste auto met common-rail inspuiting en een kleur die onder diverse hoeken bekeken anders oogde, Azzuro Nuvola genaamd.

SUV's in opkomst
Onze eigen AutoRAI vormde twintig jaar geleden het podium voor de 5 Serie Touring van de E39-generatie. Zo’n 266.000 exemplaren zijn er van deze nu zeer geliefde youngtimer gemaakt. Opvallend is de separaat te openen achterruit. Bij Citroën werd de ZX opgevolgd door de Xsara, die negen jaar in productie zou blijven. Als tegenhanger voor de Opel Tigra lanceerde Ford de Puma, een kleine coupé op basis van de Fiesta met een pittige 1,7-liter zestienklepper in het vooronder. Het SUV-segment is op dit moment zeer uitgebreid, in 1997 was dat wel anders. Onder andere Honda en Land Rover waren met hun CR-V (Comfortable Runabout Vehicle) en Freelander een van de voorlopers in deze klasse. Als het aankomt op Italiaanse flair dan mag de bij carrosseriebouwer Maggiora geproduceerde Lancia Kappa Coupé niet ontbreken, wat een prachtige auto. Mercedes-Benz kreeg in 1997 behoorlijk wat te verduren toen de nieuwe A-Klasse de Elandproef niet doorstond. De hoge en vrij smalle mpv viel om tijdens het uitwijken voor een obstakel en de rapen waren gaar. Een kwart eeuw later wordt de auto hier nog steeds om beschimpt.

Golf IV nog steeds populair
Nog zo’n sierlijke coupé kwam van het Franse Peugeot. Nog altijd spreken de lijnen van de 406 Coupé tot de verbeelding en is het een zeer fijne reiswagen die je voor niet al te veel geld op de kop kan tikken. Bij de Porsche 911 996 is dat een ander verhaal, want de minst geliefde 911 ooit begint in waarde te stijgen. Ondanks de koplampen die lijken op spiegeleieren en de omschakeling van lucht- naar watergekoelde motoren. In de zomer van 1997 was ook Subaru er als een van de eerste bij met een SUV. De eerste Forester kon vooral als 2,0-liter turbo met 170 pk op veel fans rekenen, al rijdt ook de atmosferische variant niet verkeerd. Zoals bijna elke Subaru is de Forester altijd vierwielaangedreven en zeer betrouwbaar. In de compacte middenklasse vochten twintig jaar geleden de nieuwe Toyota Corolla en de vierde generatie Volkswagen Golf elkaar de tent uit. Een leuke, maar zeldzame uitvoering van de Corolla is de G6, een wat sportiever aangekleed exemplaar met zes versnellingen. Een Golf IV is als youngtimer vooral interessant als er weinig kilometers op staan. Je ziet de auto nog zeer veel rijden, wat natuurlijk iets zegt over de duurzaamheid van de techniek.

Auto van het Jaar
1. Renault Mégane Scénic 405 punten
2. Ford Ka 293 punten
3. Volkswagen Passat 248 punten

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto’s van bovenstaande auto’s op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 23 december 2016

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn