20 vragen aan... Guido van der Spek

20 vragen aan... Guido van der Spek
Al meer dan 20 jaar is Guido van der Spek in het bezit van zijn Alfa Romeo Spider uit 1985. In al die jaren zijn er 45.000 kilometers met plezier gereden, maar inmiddels zou de auto vooral technisch wel weer een opknapbeurt kunnen gebruiken. Gelukkig kan hij dat in eigen beheer doen. We hebben Guido gevraagd naar de achtergrond van zijn liefde.

Wat voor youngtimer heb je precies?
Een rode Alfa Romeo Spider 2.0 uit 1985, dat is de zogenaamde ‘aerodinamica’ met die lelijke dikke rubber spoiler achterop. Bij de restauratie is die komen te vervallen. De dikke bumpers zitten er nog wel op.

Waarom heb je gekozen voor een youngtimer?
Sentiment, de geur, het geluid, een auto voor erbij maar wel eentje die in staat is in één ruk naar Zuid-Frankrijk te rijden.

Waar heb je de auto gekocht?
De Spider is in april 1996 gekocht bij Alfa Romeo-specialist Aaldering in Brummen, voor net geen 15.000 gulden. Omdat ik over dat bedrag lang onderhandelde, kreeg ik de auto met een zo goed als lege tank mee. Er werd fijntjes naar de in het dorp gelegen pomp verwezen. Ik was de koning te rijk.

Wat maakt de auto voor jou speciaal?
De beleving, niets is lekkerder dan tegen het vallen van de avond open te rijden. Je krijgt zoveel meer mee van temperatuur, vochtigheid, geuren, sterkte van de zon en dat natuurlijk begeleidt door het geluid van de Nord-motor.

Hoe lang staat je bolide al voor de deur?
Iets meer dan 20 jaar.

Heb je al veel gereden in die tijd?
Teller staat nu op 169.604 kilometer, ik kocht de Spider met 124.000 kilometers. Er zijn heel wat ritjes en vakanties verreden met de wagen.

Hoe vaak rijd je met de auto?
De laatste jaren veel minder. We hebben een hond sinds 2010 en die gaat eigenlijk altijd mee. Zodoende is er een tweede Alfa klaar gemaakt waar ze wel in mee kan. De auto staat in mijn bedrijf gestald, als ik een excuus kan verzinnen om ‘m mee te nemen doe ik dat steevast als de zon een beetje schijnt.

Ben je lid van een club?
Wel geweest maar dat was na een aantal jaren over.

Onderhoud je de auto zelf of schakel je een garage in?
Dat doe ik zelf of eigenlijk mijn medewerkers van Carrec Technocenter, mijn onderhouds- en revisiebedrijf.

Wat is er zoal aan onderhoud gedaan?
Alles en eigenlijk is de motor er weer aan toe. Motor en versnellingsbak zijn gereviseerd, de motor heeft wat extra vermogen gekregen door hoog compressie-zuigers te plaatsen en een scherpere nokkenas. De koets is volledig gerestaureerd omdat zowel dorpels als de neus slecht werden. Daarna is de auto in de Dinitrol gezet. Sinds een paar maanden pluimt de auto blauw, dus wellicht volgende winter de motor maar weer eens aanpakken.

Ben je weleens met de auto op vakantie geweest en waarheen?
Meerdere malen, vooral naar Frankrijk.

Heb je ook nog een andere auto?
Ja, een Alfa Romeo Giulia uit 1975 en een Porsche Cayenne Turbo uit 2004.

Was je de auto met de hand of in de wasstraat, en waarom?
De Alfa’s altijd met de hand, beide auto’s zijn gerestaureerd en verdienen een zachte spons met een goede shampoo. De Cayenne gaat wel door de wasstraat, die is wel eerst voorzien van een goede lakbescherming.

In hoeverre houd je de auto graag origineel?
Wat ‘looks’ en zeker het interieur betreft zo veel mogelijk. De motorisering van de Alfa’s is echter niet origineel. De motor in de Spider is licht aangepast en dat beviel zo goed dat ik de 1300 in de Giulia vervangen heb door net zo’n motor en overbrenging waardoor de Juul nu ook een geweldige lange baan machine is. Enige nadeel van Juul is dat ik geen afstand kan doen van de originele stoelen en echt lang zitten dus geen aanrader is…

Wat is de meest begeerlijke uitrustingsfeature in je auto?
De brulpijp. Hahaha.

Heeft de auto ook minpunten?
Een Alfa minpunten? Nee, dat noemen we karakter.

Heeft de auto je weleens laten staan?
Nee, nooit.

Wat zijn je toekomstplannen met de auto?
De Spider blijft. We zijn er in getrouwd, hebben er heerlijke vakanties in meegemaakt en de opbrengst bij verkoop weegt op geen enkele manier op tegen de lol van het bezit. Als er weer eens iets gedaan moet worden, doen we dat zeker.

Hoe volg je youngtimerpagina.nl?
Door jullie berichten op social media te volgen.

Heb je nog tips voor youngtimerpagina.nl?
Meer video.

Bekijk meer foto's van de Alfa Romeo Spider op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 12 januari 2017

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn