Renault met 40 modellen aanwezig op Concours d'Élégance

Renault met 40 modellen aanwezig op Concours d'Élégance
Op 1 en 2 juli vindt de 13e editie van het grootste klassiekerfeest van Nederland plaats: het Concours d'Élégance. Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn kunnen liefhebbers van auto’s hun hart ophalen. Dit jaar is Renault met 40 modellen prominent aanwezig op de catwalk voor de automobiel, met ‘design en Innovatie’ als thema. Onder andere de Renault 900, R4, R16, Fuego en Twingo maken hun opwachting.

Auto van het Jaar
In de tweede helft van de jaren vijftig werkt Renault aan nieuwe modellen. Eén van de voertuigconcepten is een auto met de motor achterin en het passagierscompartement voorin. Het doel hiervan is het creëren van zo veel mogelijk interieurruimte in een auto met een bescheiden lengte. Het blijft alleen een conceptcar, maar de gedetailleerde uitwerking geeft aan hoe serieus Renault het concept van de 900 als realistische optie overwoog. De R4 is de eerste voorwielaangedreven personenauto van Renault die tussen 1961 en 1992 geproduceerd werd. Het is de eerste echte 5-deurs auto, waar veel mensen verknocht aan zijn geraakt. Het topmodel van Renault eind jaren ‘60 was de R16, een combinatie tussen een comfortabele reiswagen en een middelgrote hatchback. Met vooruitstrevende technieken zoals torsievering, onafhankelijke wielophanging, een bijna complete aluminium motor met losse cilinderbussen, voorwielaandrijving en een gesloten koelsysteem met zelfdenkende ventilator, werd de R16 al snel een geliefde auto. Deze innovatieve technieken leverde de R16 in 1965 de titel ‘Auto van het Jaar’ op.

Verschuifbare achterbank
In de jaren ‘80 kwam de Fuego op de markt en verving de R15 en R17 coupés van de jaren ‘70. De Fuego was een driedeurs coupé die van 1980 tot 1986 in Europa werd gebouwd. De auto had een aantal bijzondere moderne kenmerken voor die tijd, zoals handgreep-loze deuren en een grote bolle glazen achterruit. Vandaag de dag zie je nog steeds de eerste generatie Twingo rijden die 25 jaar geleden op de Parijse Mondial de l’Automobile werd gepresenteerd. De Twingo had bij de lancering een aantal revolutionaire eigenschappen, zoals een centraal geplaatst instrumentarium, met daarop een digitale snelheidsmeter. Daarnaast was er een volledig verschuifbare achterbank, zodat er gekozen kon worden voor ofwel een grotere kofferruimte of meer beenruimte.
Dit artikel is gepubliceerd op 1 juli 2017

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn