Seat-modellen met Olympische inborst

Seat-modellen met Olympische inborst
Op 25 juli 1992 waren alle ogen gericht op Barcelona. Ruim 12.000 atleten deden 25 jaar geleden mee aan de Olympische Spelen en daarom zette de Catalaanse hoofdstad 30.000 door Seat getrainde vrijwilligers in om de enorme Olympische familie te ontvangen. Het was een flinke logistieke uitdaging om iedere dag honderden atleten, journalisten en organisatieleden van hot naar her te rijden in zo’n 2.000 auto’s. Een groot aantal daarvan Seats Ibiza die was verkozen tot officiële auto van de Spelen. Hieronder een paar interessante feiten over de Olympische modellen van Seat.

Elektrische Toledo
Seat bouwde voor de Spelen een speciale serie witte Ibiza’s, gedecoreerd met de Olympische ringen en een Barcelona ’92-logo. Daarnaast zijn er 25 stuks van de Toledo Podium gemaakt, waarvan 23 exemplaren bestemd waren voor Spaanse atleten die een medaille wonnen. De Toledo Podium was uitgevoerd in marineblauw en had een mobiele telefoon in de middenarmsteun en houtinleg op het stuurwiel. De organisatoren van de Spelen vroegen Seat om een auto die de atleten in de fakkelestafette en in de Olympische marathon kon vergezellen. Het Spaanse merk ontwikkelde daarvoor een elektrische Toledo met een actieradius van 65 kilometer. Hij had een laadpunt dat verborgen was achter de grille en een batterijpakket dat ongeveer 500 kilogram woog.

Collectie
Seat leverde 2.000 Ibiza’s en Toledo’s, die door 400 vrijwilligers in het Olympische Dorp werden rondgereden. De vloot werd gebruikt om atleten, journalisten en organisatieleden te vervoeren van en naar de verschillende Olympische locaties. In de historische collectie van Seat is een perfect geconserveerde Olympische Ibiza te vinden, alsmede een elektrische Toledo en twee exemplaren van de Toledo Podium.

Bekijk meer foto's van de Olympische Seat Ibiza en Toledo op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 25 juli 2017

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn