Toekomstige youngtimers: de zeldzame Mazda3 en 6 MPS

Toekomstige youngtimers: de zeldzame Mazda3 en 6 MPS
Youngtimers zijn het nog niet, de 260 pk sterke Mazda3 en Mazda6 MPS. Dat deze prestatiegerichte middenklassers in de toekomst deze felbegeerde titel wel vol trots mogen dragen is nu al zeker. Naar aanleiding van een video op AutoBlog.nl waarin een lezer zijn Mazda6 MPS laat zien hebben we onderzocht hoeveel exemplaren er in Nederland nieuw zijn verkocht en op dit moment nog rondrijden.

Zeldzaamheden
Van de Mazda3 MPS (Mazda Performance Series) wist de Nederlandse Mazda-organisatie tussen juli 2006 en februari 2009 precies 80 stuks te verkopen. De Mazda6 MPS, met dezelfde 2,3 liter MZR DISI Turbo-motor, arriveerde al eerder in ons land. Daarvan verlieten tussen oktober 2005 en januari 2008 niet meer dan 32 auto’s de showroom. Met recht zeldzaamheden dus.

We schrijven januari 2018 en wat schetst de verbazing? Er rijden meer Mazda3 MPS’en rond dan er nieuw zijn verkocht. Op de kop af 85 stuks, waarvan er 13 zijn geïmporteerd. Slechts drie zijn er nog bij hun eerste eigenaar, een blauwe, zwarte en rode. Nu we het toch over kleur hebben: zwart is de meest voorkomende kleur waarin je een Mazda3 MPS kunt tegenkomen, daarna volgen rood, grijs en blauw. Opvallend is de ene letterlijk witte raaf. De oudste Mazda3 MPS in ons land is van juni 2006 en in februari 2009 is de laatste afgeleverd.

Voorraadauto
De grotere Mazda6 MPS zal je nog minder vaak tegenkomen. Slechts 57 auto’s staan er bij de RDW ingeschreven. Eén witte, twee blauwe, negen rode, 22 zwarte en 23 grijze. Heel trouw zijn de eerste Nederlandse kopers niet, slechts één Mazda6 MPS is nog bij de eerste eigenaar. Bovendien zijn er 12 stuks geïmporteerd. In oktober 2005 is de oudste Mazda6 MPS van ons land op kenteken gezet, de meest nieuwe dateert van september 2008. Dat is waarschijnlijk een voorraadauto geweest, want de op een na nieuwste dateert van maart dat jaar.

Tot slot voor de liefhebber nog wat technische details. De Mazda3 MPS heeft voorwielaandrijving en een vijfbak, zijn grote broer verdeelt de power over vierwielen en beschikt over een verzet extra. Met een topsnelheid van respectievelijk 250 en 240 km/h is dit duo prima geschikt voor een ritje over de Duitse AutoBahn. Als het verkeerslicht op groen springt en je staat toevallig vooraan, dan ben je met een sprint van 0-100 km/h in 6,1 of 6,6 seconden met een beetje geluk als eerste weg. Met 1.385 en 1.565 kilo zijn beide auto’s geen lichtgewicht sprinters, maar het voordeel is dan weer de goede dagelijkse bruikbaarheid en het hoge uitrustingsniveau.

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto's van de Mazda3 en 6 MPS op onze Facebook-pagina.
Bekijk ook de AutoBlog-video met de Mazda6 MPS.
Dit artikel is gepubliceerd op 7 januari 2018

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn