Koop de Daimler Eight die alles zag

Koop de Daimler Eight die alles zag
“Let maar op, ik word minister-president!”, klonk het op 10 februari 2002 vanaf de achterbank van de TG-PJ-64. Politicus Pim Fortuyn, zojuist afgezet als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, sprak deze woorden uit terwijl huischauffeur Herman Smolders de Daimler Eight kundig door de menigte loodste.

AutoRAI 2005
Fortuyn achtte zijn kansen op een overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 groot en richtte daaropvolgend zijn eigen LPF (Lijst Pim Fortuyn) op. De stembusgang mocht de toen 54-jarige Wilhelmus Simon Petrus Fortuyn volgens Volkert van der Graaf niet meemaken. De tragedie van de zesde mei 2002 kan elke Nederlander zich ongetwijfeld nog voor de geest halen.

Volgens bronnen heeft broer Marten Fortuyn de in het Britse Coventry gebouwde Daimler verkocht aan vastgoedhandelaar Chris Thunessen, waarna de in 823 Spruce Green metallic gespoten ‘luxe Jaguar XJ’ een plekje vond in de verzameling van een Belg. Toen deze man emigreerde naar Spanje heeft Carros Magazine de auto naar Nederland gehaald en begin 2005 te koop gezet op de AutoRAI. Terwijl de bezoekers het prijskaartje van € 49.000 in ogenschouw namen, hielden twee bewakers permanent een oogje in het zeil. Later bleek dat de uiteindelijke koper, naar verluid een echte Fortuynist, ‘veel meer’ zou hebben betaald voor misschien wel het meest begeerlijke object dat je kunt scharen onder Pim-memorabilia.

Vlag met familiewapen
Deze beste man heeft nauwelijks met de auto gereden en hem in 2013 bij Auto Leitner in Alkmaar ingeruild. Bedrijfsleider Douwe Leitner vertelt: “ik heb de auto toen met 106.000 kilometer erop verkocht aan een liefhebber en onlangs met 5.000 kilometer meer op de klok weer van hem teruggekocht.” Voor de aflevering op 16 april 1998 diende Pim Fortuyn zo’n ƒ 212.000 (€ 96.000) af te tikken voor zijn met 12,5 centimeter verlengde dienstauto, nu kun je je voor € 19.500 de trotse bezitter van dit stukje nationaal erfgoed noemen.

Naast de 5,15 meter lange en 1.700 kilo wegende Daimler Eight 4.0 V8 Long Wheel Base met 294 pk behoren er ook vele unieke items bij de aankoop. Wat te denken van tennaamstellingspapieren, veel fotomateriaal, media-artikelen, een kopie van een deel van Pims agenda en zelfs een vlag met het Fortuyn-familiewapen. Zijn geliefde hondjes hebben minuscule krasjes in het houtwerk op het rechter achterportier achtergelaten, dat soort zaken maken de auto uniek.

Musthave
In vliegende vaart en wellicht gezeten op Pims favoriete zitplaats rechts achterin over de Autobahn ligt binnen de mogelijkheden van dit vlaggenschip. Met een topsnelheid van 240 km/h heb je voldoende kans om het gros van de medeweggebruikers achter je te laten. Regelmatig een pauze om de 81 liter grote benzinetank te vullen is dan echter aan de orde van de dag. Aangeduid als ‘de auto die alles zag’, voor de echte Fortuyn-aanhanger een musthave en misschien wel de meest bijzondere van alle 2.119 gebouwde Daimlers Eight 4.0 V8 Long Wheel Base (X308). At your service..!

Tekst: Arno Lommers

Bekijk meer foto’s van de Daimler Eight 4.0 V8 LWB op onze Facebook-pagina.
Lees hier een interview met chauffeur Herman Smolders.
Dit artikel is gepubliceerd op 20 januari 2018

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn