Autobanden met een authentiek tintje

Autobanden met een authentiek tintje
Voor de ware liefhebber gaat er niets boven originele merkonderdelen. Hoe oud zijn klassieker of youngtimer ook is. In het geval van autobanden bestaat er ook een ‘probleem’ als het gaat om authenticiteit. Een klassieker of youngtimer met rubber waarin een modern en strak gesneden profiel is gekerfd is velen een doorn in het oog.

Diverse fabrikanten hebben daarom een assortiment autobanden ontwikkeld met de eigenschappen die anno 2018 gevraagd worden, maar toch ogen alsof het de originele rubbers zijn waarop de auto destijds de fabriek heeft verlaten. Twintig, dertig jaar geleden bevond de ontwikkeling van autobanden zich nog niet op het niveau van vandaag de dag. Wegligging, remcapaciteiten en de verwerking van water zijn zaken die nu veel preciezer op elkaar afgestemd kunnen worden. Een autoband produceren met een retro uitziend profiel én hoogwaardige prestaties is dan ook geen sinecure.

Vreemde bandenmaten
Bij echte klassiekers loop je de kans dat de maatvoering niet overeenkomt met de hedendaagse afmetingen. Gelukkig bestaan er omrekentabellen waarmee precies de juiste bandenmaat kan worden bepaald. Zo’n tabel is ook handig als je breder rubber onder de auto wilt schroeven. Hierbij is het vooral van belang dat de rolomtrek niet te veel afwijkt. Onder geïmporteerde Amerikaanse klassiekers zitten soms banden met aanduidingen die wij in Europa niet kennen. Uitvinden welke maat banden hiervoor gebruikt kan worden kan een hele klus zijn. Oldtimers uit de jaren ’60 rolden vaak op diagonaalbanden, maar die kom je tegenwoordig haast niet meer tegen. Net als binnenbanden, zoals we die op fietsen nog kennen. Autobanden van tegenwoordig zijn ‘tubeless’, al kun je binnenbanden nog wel altijd kopen.

Duurder dan reguliere banden
Dat kopen kan natuurlijk heel makkelijk via een klik op de muis, internet is je vriend. In binnen- en buitenland hebben veel bedrijven zich toegelegd op de levering van banden voor klassieke auto’s en youngtimers. Omdat de productieaantallen van ‘vintage’ banden op een veel lager niveau liggen dan voor reguliere autobanden, is het af en toe schrikken bij een blik op het prijskaartje. Maar dan heb je wél tijdsgetrouw ogend rubber onder je wagen!

Enkele bandenmerken met een klassiek assortiment:
Michelin
Pirelli
Vredestein

Tekst: Arno Lommers
Dit artikel is gepubliceerd op 29 januari 2018

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn