Wat is een youngtimer?

Wat is een youngtimer?
Een youngtimer is een auto van ongeveer vijftien tot dertig jaar oud waarvan de kans groot is dat hij in de toekomst promoveert tot klassieker. Een klassieker in spe heeft een bijzondere rol in de historie van de auto in het algemeen of van het merk of type in het bijzonder gespeeld. Vaak kennen deze auto’s een grote schare liefhebbers, maar ook totaal vergeten modellen mogen het etiket youngtimer dragen.

Bij een youngtimer gaat het dus niet om elke willekeurige occasion die ouder is dan vijftien jaar. De gemiddelde auto rijdt 15.000 kilometer per jaar. Na vijftien jaar staat de teller dan op 225.000 kilometer. In negen van de tien gevallen zal de auto dan niet meer in een heel frisse staat verkeren, ook al is het een product van een gerenommeerd automerk. Youngtimers hebben meestal een relatief lage kilometerstand in verhouding tot hun leeftijd.

Afschrijving
Mensen die in een youngtimer rijden doen dat vaak uit liefhebberij. Hun auto is meer dan een vervoersmiddel. Een youngtimer hoeft niet per definitie een grote, dure auto te zijn, maar de wens om ooit nog eens in zo’n voertuig te kunnen rijden speelt vaak wel een rol. Het grootste deel van de afschrijving heeft de vorige eigenaar tenslotte op zich genomen. Zo komt die topklasse limousine ineens binnen bereik. Veel youngtimers worden geïmporteerd uit Duitsland. Onze oosterburen gaan vaak erg zuinig met hun bezit om en koesteren hun auto. Veel Duitsers kopen na hun pensioen nog een keer een mooie, vaak luxe uitgeruste auto waarmee geen meter in de regen wordt gereden. Dit worden ‘Renterautos’ genoemd. Onafhankelijk van het aantal gereden kilometers mag de dealer steevast na twaalf maanden weer een stempel in het onderhoudsboekje zetten. Belangrijk is de aanwezigheid van de onderhoudshistorie. Soms tref je in de kofferbak een map aan met een hele stapel rekeningen. Ook daaraan is af te lezen dat er goed voor de auto gezorgd is. Regelmatig zijn zulke auto’s ook in Nederland te vinden.

Voor dagelijks gebruik
Kwalitatief goede youngtimers zijn hoger geprijsd dan hun soortgenoten met meer praktijkervaring. Zeker de grotere modellen van Audi, BMW, Mercedes en Volvo bieden veel een comfort en luxe. Doordat deze auto’s technisch kwalitatief erg goed zijn, zijn hoge kilometerstanden geen probleem. Prima geschikt voor dagelijks gebruik dus. Omdat een youngtimer geen nieuwe auto is, dien je wel rekening te houden met wat hogere onderhoudskosten. Dit staat echter in schril contrast met de relatief lage aanschafwaarde en bijbehorende lage afschrijving.

Specialistisch onderhoud
Het onderhoud kun je aan de merkdealer overlaten, maar er zijn ook tal van specialisten die zich hebben toegelegd op een specifiek merk of type auto. Veel youngtimer-eigenaren gaan liever naar een specialist die 150 kilometer verder gevestigd is dan naar de dealer om de hoek. Monteurs die vroeger bij een dealer hebben gewerkt zijn regelmatig voor zichzelf begonnen en het personeel van een merkdealer heeft regelmatig niet de kennis paraat om een wat oudere auto te onderhouden. Het kan voorkomen dat er een onderdeel niet op voorraad is, maar liefhebbers vinden het vaak niet erg om daar een dag langer op te wachten. Op internet zijn veel clubs en forums waar ervaringen worden gedeeld.
Dit artikel is gepubliceerd op 26 juli 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn