Unieke Alfa Romeo Rio gered

Unieke Alfa Romeo Rio gered
Het nieuws dat op Autoscout een Alfa Romeo Rio te koop stond, ging als een lopend vuurtje rond onder Alfisti, ook al halen velen van hen de neus op voor deze in Brazilië geproduceerde sedan. De particuliere aanbieder was na een tip op deze witte raaf gestuit en dacht bij de eerste aanblik met een Alfa 6 van doen te hebben, maar een nadere inspectie leerde dat er toch iets anders onder een doek vandaan loerde.

De modelnaam ‘Rio’ zei hem helemaal niks, maar uit informatie op internet bleek al gauw dat het om iets waarlijk unieks ging, waarvan er zich nog slechts drie in het kentekenbestand van de RDW bevinden. Het betreft een op de Alfetta gelijkende creatie uit 1974 van de Braziliaanse fabriek FNM, zes jaar eerder overgenomen door Alfa Romeo. Helaas vond de op de 1900 gebaseerde, maar vanwege de tot 2,3 liter opgeboorde motor als 2300 aangeduide sedan weinig aftrek, aangezien het blok niet op de populair wordende brandstof ethanol wilde draaien. FNM wist gelukkig een incourante voorraad van duizend stuks aan de Duitse importeur te slijten, waarvan er een aantal in Nederland en Zwitserland belandden.

De bouwkwaliteit hield echter niet over en een langdurig havenverblijf deed de koetsen geen goed; reden voor de merkorganisaties om de auto’s maar weer snel terug te kopen van ontevreden klanten. Slechts een zeer enkele 2300, in Europa verkocht als Rio, overleefde de tand des tijds. Daaronder deze rode, vier jaar lang bereden door een heer die ziek werd en hem in de schuur stalde, waar de Alfa tot voor kort verbleef. De particulier die ’m recent overnam zocht er een kandidaat voor en dan het liefst binnen onze landsgrenzen, om het kenteken niet verloren te laten gaan.

Oldtimerverzamelaar Toni Bienemann uit Arnhem meldde zich en heeft inmiddels de unieke Rio aan zijn zeldzame collectie toegevoegd, waarmee hij als lid van de vereniging Elk Merk Waardig wel een lintje verdient! Nu de vastzittende motor weer op gang zien te krijgen…

Bekijk meer foto's van de Alfa Romeo Rio op onze Facebook-pagina.

Tekst: Aart van der Haagen
Dit artikel is gepubliceerd op 4 augustus 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn