Belgische Opel Astra F in Nederlandse handen

Belgische Opel Astra F in Nederlandse handen
Het is de zomer van 1991 wanneer Opel de opvolger van de Kadett E in de showroom parkeert. Na de Corsa, Vectra en Calibra krijgt het nieuwe model ook een naam eindigend op een ‘a’: Astra. Ondanks dat de eerste serie auto’s het betrouwbare imago van Opel geen goed deden vanwege de vele kinderziektes was het toch de kurk waar de Rüsselsheimers op dreven. Wat verkoopcijfers betreft heeft de Astra F nooit zijn eeuwige rivaal Volkswagen Golf kunnen overtreffen, maar de concurrentie uit Keulen in de vorm van de Ford Escort was hij altijd een stap voor.

Liefhebbers zullen het niet willen horen, maar synoniem aan Astra is roest. Wat dat betreft heeft Opel weinig geleerd na de Kadett D en E. De facelift van 1995 bracht op dat gebied verbetering. Exemplaren uit de eerste vier bouwjaren kom je dan ook zelden meer tegen. Stefan, van beroep automonteur, heeft er twee maanden geleden een gevonden. Niet in ons eigen Nederland, maar net over de grens in een Belgisch dorpje. Het is een Astra vijfdeurs 1.6 Si GLS in de kleur Marseille Red uit april 1994. Onder de motorkap ligt de C16SE-motor met 100 pk, de voorloper van de latere 1.6i-16V Ecotec. Voor een bescheiden bedrag heeft hij de auto overgenomen van de eerste eigenaresse die er 75.000 kilometer mee reed. Omdat de Astra zeven jaar heeft stil gestaan moest er wel het een en ander aan onderhoud gepleegd worden.

In zijn vrije tijd heeft Stefan alle vloeistoffen en filters, de distributieriem met toebehoren, de thermostaat en de einddemper van de uitlaat vervangen. Bovendien rolt de auto nu op vier nieuwe Michelin-banden en zijn de remmen gereinigd. Uit voorzorg zijn de bodem en wielkasten getectyleerd. De keuring vormde na deze werkzaamheden dan ook geen enkel probleem. Onlangs reed Stefan weer door het dorp waar hij de auto kocht. Toevallig liep de vorige eigenaresse net naar buiten. Ze was blij de Astra terug te zien en vond het best jammer dat hij weg moest. Als klap op de vuurpijl is de Astra samen met alle volgende generaties aanwezig geweest bij de media-introductie van de nieuwe Astra K die dit jaar op de markt komt.

Waarom Stefan voor een Astra F gekozen heeft? “Mijn eerste auto was een Astra F en sindsdien is het gewoon ‘mijn’ auto. Dagelijks rijd ik met een Astra G, maar voor de hobby vind ik het prachtig!”

Bekijk meer foto's van de Opel Astra F op onze Facebook-pagina.

Tekst: Arno Lommers
Dit artikel is gepubliceerd op 9 augustus 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn