Ford Transit viert gouden jubileum

Ford Transit viert gouden jubileum
Afgelopen zondag bereikte de Ford Transit zijn vijftig jarig jubileum. Op 9 augustus 1965 startte Ford de productie van de Transit in Langley (Engeland). Deze bedrijfswagen zat vol innovaties, zoals een printplaat in het dashboard, een optioneel stuurslot, een laaddeur aan de zijkant en bevestigingspunten voor veiligheidsgordels. Kort na de introductie werden er nog meer nieuwigheden geïntroduceerd, zoals halogeenkoplampen, tubeless banden en gewichtsbesparende bladveren. De Transit kon worden uitgevoerd met twee achterportieren of een achterklep en met normale portieren of schuifdeuren voor de cabine.

In de loop der jaren breidde de line-up zich uit tot het complete Transit aanbod dat we nu kennen. Inmiddels zijn er bijna 8 miljoen Transits gebouwd en maakt de auto in zijn honderden verschillende uitvoeringen een belangrijk deel uit van het straatbeeld. De ontwikkeling van de eerste Transit werd geleid vanuit Groot-Brittannië. De Ford Boreham testbaan werd gebruikt voor het testen van de betrouwbaarheid, maar deze baan was niet ontworpen voor het testen op hoge snelheid. Dit testwerk werd dan ook op de openbare weg uitgevoerd. De laatste maanden van het testprogramma vonden plaats net voor er een 70 mph (113 km/h) snelheidslimiet in Groot-Brittannië werd geïntroduceerd. De lokale politie was vaak getuige van het testwerk waarbij de voertuigen ’s nachts op topsnelheid getest werden. De ingenieurs van Ford werden regelmatig aan de kant gezet door de politie die wilde weten waar ze mee bezig waren.

Tijdens de Britse lancering in oktober 1965, kostte de goedkoopste Transit met korte wielbasis en benzinemotor £ 542. De duurste Transit was op dat moment een 15-zits personen uitvoering, die £ 997 kostte. Enkele maanden na de lancering in 1965 is een vloot van Transit bussen ingezet op een aantal van 's werelds hoogste buslijnen die regelmatig de Peruaanse Andes overstaken op een hoogte van meer dan 4.000 meter. De Transit raakte ook snel populair onder muzikanten en ‘roadies’. De Londense politie zorgde in 1972 voor een kleine smet op de goede naam van de Transit door de Transit 'de meest gezochte bestelauto van Groot-Brittannië' te noemen. Een woordvoerder van Scotland Yard destijds: "Ford Transits worden gebruikt in 95 procent van de bank overvallen. Door de prestaties en de ruimte voor bijna 2 ton aan buit blijkt de Transit het perfecte voertuig om in te vluchten..."

Transit-rijder Radek Nemec uit Pilsen in Tsjechië kwam bij zijn plaatselijke Ford-dealer met een ongebruikelijke klacht. De kilometerteller van zijn Transit uit 2008 werkte niet meer toen de teller het getal 999.999 bereikte. Helaas heeft de Transit geen cluster met een zeven cijferige kilometerteller. Uit kosten overweging werd er een tweedehands cluster gemonteerd en inmiddels rijd de Transit weer zijn dagelijkse ritten naar Duitsland en Nederland. Dit was al zijn tweede Transit die de mijlpaal van 1 miljoen kilometer passeerde. Allemaal achter elkaar gezet, zouden die Transits de omtrek van de Aarde omspannen.

Bekijk hier de levensloop van de Ford Transit.

Bekijk meer foto's van de Ford Transit op onze Facebook-pagina.
Dit artikel is gepubliceerd op 10 augustus 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn