Mazda 626, er is geen betere.

Mazda 626, er is geen betere.
Al van jongs af aan greep mij het statige voorkomen van de luxe Japanse sedans, in het bijzonder Mazda. Toen er voor het eerst een 626 van een familielid bij ons voor de deur verscheen was ik verkocht. Wat een luxe! Alles elektrisch, mooi afgewerkt, stille motor, velours bekleding en metallic lak, dat zag je in de jaren tachtig niet op een Golfje of Kadett. Mijn beslissing was gemaakt: ik moet een Mazda zo gauw ik mijn rijbewijs heb. En zo gebeurde het dus ook. In juni 2002 kreeg ik een tip en kocht voor 300 euro mijn eerste 626, een tweeliter uit 1989, helaas zonder stuurbekrachtiging, dat was wel even wennen. Toch was ik als een kind zo blij.

Helaas moest de auto na twee aanrijdingen het veld ruimen en kwam er een waardige opvolger. De 626 van mijn oudoom had ik weten op te sporen via internet en daarmee was eigenlijk mijn jongensdroom compleet. Dit was dé perfecte auto voor mij. Ingetogen sportiviteit noemden ze het in de folder, maar het was vooral de betrouwbaarheid, het fijne comfort en het design dat mij deden besluiten hier meer mee te doen. Ik ontdekte in 2004 een Mazda 626 Club en daarmee was het cirkeltje rond.

Daar leerde ik zo veel over de mogelijkheden van deze auto’s dat ik op een gegeven moment zelfs al drie van die dingen voor de deur had staan. Daarvan is de hier afgebeelde 626 2.0i-16V GT met vierwielbesturing de meest bijzondere. Ik heb de auto gekocht in april 2007 en heb hem stukje bij beetje mooier en beter gemaakt. Wat een feest is het om erin te rijden. Luxe, betrouwbaar en een ongekende wegligging met een ultiem stuurgedrag. Daarnaast heb ik nog twee rode 626’en in de garage, elk met hun eigen verhaal. Er zijn grofweg nog een stuk of tien 626’en met vierwielbesturing over in Nederland. Ik ben er dus zuinig op want hij gaat nooit meer weg!

Kijk voor meer foto’s van de Mazda 626 op onze Facebook-pagina.

Tekst: Martijn van Dijk
Dit artikel is gepubliceerd op 17 augustus 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn