Aankoopkeuring kan kat in de zak voorkomen

Aankoopkeuring kan kat in de zak voorkomen
Heb je je oog laten vallen op een youngtimer? Bezichtig de auto dan altijd met zijn tweeën. Twee paar ogen zien tenslotte meer dan één. Als je zelf niet kundig bent op technisch gebied, overweeg dan een aankoopkeuring. Carrec Technocenter in Soesterberg helpt een groeiend aantal consumenten dat geholpen wil worden bij het aanschaffen van een youngtimer.

Wandelende vermogensbanken
Guido van der Spek, bedrijfsleider van Carrec Technocenter: “Als universeel reparatie- en revisiebedrijf komen wij de grotere mankementen van vrijwel alle merken en types auto’s tegen. Waar het voor de klant soms lastig is om te bepalen of een auto in goede staat is, horen en zien wij vaak al snel of dat zo is. Er wordt wel eens gezegd dat we hier wandelende vermogensbanken hebben, omdat een aantal van onze diagnosespecialisten door een proefrit vaak al weet of de motor zijn oorspronkelijke kracht nog levert of niet. Nog belangrijker is dat we weten hoe de zwakke punten van veel auto’s zich openbaren.”

Uitlezen met diagnoseapparatuur
Wat houdt de aankoopkeuring bij Carrec Technocenter in? In tegenstelling tot bijvoorbeeld een aankoopkeuring zoals door de ANWB en Dekra wordt aangeboden, worden niet alle elektrische snufjes in de auto gecontroleerd. De meeste klanten kunnen dat prima zelf. Wel wordt de auto uitgelezen met diagnoseapparatuur en maakt de specialist een uitgebreide proefrit. Vervolgens gaat de auto op de brug voor een controle van de onderzijde. Alles bij elkaar duurt de aankoopkeuring ruim een uur, waarna de bevindingen met de klant gedeeld worden. Eventuele mankementen worden benoemd en de prijzen van het herstel ervan berekend. Deze kunnen eventueel dienen als gespreksonderwerp met de verkoper van de auto. Tot slot wordt aangeven welke slijtageonderdelen binnenkort aan vervanging toe zijn. Dat voorkomt verrassingen kort na de aanschaf.

Afloop van garantie
Door het uitvoeren van een aankoopkeuring kan een goed onderbouwde keuze gemaakt worden. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of je de prijs van de occasion in relatie tot de uitkomst van de keuring de juiste vindt, of dat er onderhandeld moet worden. Ook richting afloop van de garantie nuttig om een keuring uit te laten voeren. Door 125 euro te investeren kun je eventuele kosten die zich later voordoen een stap voor zijn.

Tekst: Arno Lommers
Dit artikel is gepubliceerd op 21 augustus 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn