Auto van het Jaar 1979: Simca Horizon

Auto van het Jaar 1979: Simca Horizon
De Horizon heette eigenlijk Simca Horizon en werd vanaf september 1978 gebouwd door Chrysler Europe. Na de overname door Peugeot in 1979 ging de auto als Talbot door het leven. In Amerika werd de Horizon door Chrysler tot 1990 als Plymouth Horizon en Dodge Omni geproduceerd. In Finnland bouwde Saab-Valmet de Horizon ook onder eigen naam.

De Horizon is de opvolger van de Simca 1100 en werd in 1979 verkozen tot Europese Auto van het Jaar. Hij liet de Fiat Ritmo en Audi 80 het tweede en derde plaats van het ereschavot betreden. De Horizon stond op het platform van de Simca 1100. In juli 1982 kreeg de Horizon een facelift en werd het leveringsprogramma opgeschud. De tweede serie onderscheidt zich door optische wijzigingen zoals andere bumpers en een kleinere achterruit. Nieuw was de 1.9 dieselmotor en er was een vijfbak leverbaar.

Omdat moederbedrijf Peugeot in 1984 besloot de Talbot-productie ten gunste van nieuwe Peugeot-modellen te stoppen, kwam in 1986 de opvolger van de Horizon als Peugeot 309 op de markt. Deze was echter nog ontwikkeld onder de naam Talbot Arizona. Vandaag de dag zul je de tijd moeten nemen om een mooie Horizon te vinden. Het gevreesde R-woord, ook bekend onder de noemer corrosie, heeft vrijwel alle exemplaren verslonden. In Duitsland staan er op dit moment welgeteld twee te koop voor nog geen 1.500 euro.

Bekijk meer foto's van de Simca Horizon op onze Facebook-pagina.

Tekst: Arno Lommers
Dit artikel is gepubliceerd op 8 september 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn