Audi A3 viert 20e verjaardag

Audi A3 viert 20e verjaardag
Een mijlpaal voor de Audi-fabriek in Ingolstadt: exact twintig jaar geleden, op 18 september 1995, kwam de eerste Audi A3 van de lopende band. Sindsdien heeft de Audi Group wereldwijd meer dan 3,5 miljoen exemplaren geproduceerd van dit model. Vandaag de dag is één op de vijf geleverde Audi’s een A3. Destijds begon Audi een nieuw segment met de A3 en vandaag is de auto een vast onderdeel van de modellenreeks.

De A3 zette bij zijn debuut volgens Audi een nieuwe standaard binnen de compacte klasse dankzij zijn sportieve karakter, hoogwaardige afwerking en optionele quattro vierwielaandrijving. Inmiddels is de auto uitgegroeid tot een wereldwijde speler die de wegen in meer dan 100 markten heeft getrotseerd. Ook de productie is uitgebreid naar andere locaties, waaronder Györ (Hongarije), Foshan (China), Aurangabad (India) en binnenkort ook Brazilië.

De eerste generatie A3 was gebaseerd op de Volkswagen Golf, waar hij onder meer het platform en verschillende onderdelen mee deelde. De auto ging de concurrentie aan met de 3 Serie Compact van BMW. De A3 was sinds de Audi 50 de eerste auto van Audi in het lagere marktsegment. Tevens brak de A3 Audi's traditie waarbij de motoren altijd in lengte richting geplaatst worden. Dit kwam doordat de A3 op het platform van de Golf stond die dwars geplaatste motoren heeft. In 1999 kwam de S3 op de markt, een sportieve S-variant van de A3. Tevens kwam in dat jaar de 5-deurs uitvoering op de markt.

Lees ook onze test met de Audi S3.
Dit artikel is gepubliceerd op 19 september 2015

Deel dit artikel op social media

Dit bericht delen op LinkedIn